Hajdíszek a fátyol alá, fölé, mellé, helyett
2020. január 17. írta: kristonbzs

Hajdíszek a fátyol alá, fölé, mellé, helyett

Menyasszonyi hajba valók

Bár a kislányos menyasszonyi álmok legtöbbjében szerepel a hosszú csipkecsoda, a titkot rejtő, majd feltáró fátyol, a jeles napon a menyasszonyok közül néhányan mégsem viselik. Előfordul, hogy a fátyol helyét egy - a csodálatos menyasszonyi frizurába simuló - hajdísz veszi át. Gyakori a fátyol és a menyasszonyi hajdísz kombinációja is, s ez a kombináció külön is megér egy későbbi bejegyzést. 
A menyasszonyok számára készülő hajékszerek változatos megjelenésűek, hogy ki-ki kedvére választhasson, alkalmazkodjon viselője korához, hajviseletéhez, hajszínéhez, és még tucatnyi más dologhoz is. Mert csakis akkor van értelme viselni egy hajdíszt, ha minderre képes és alkalmas. 
Saját munkáim közül válogatva illusztrálom a főbb típusokat. Az Ispiláng Kézműves Műhely menyasszonyi és hajdíszeinek sajátossága, hogy a gyöngy és kristálydíszítések mellett selyemszalagból, kézzel készített kanzashi virágok ékesítik a hajékszereket. Ezek színe, mérete, a virág fajtája viselője kívánsága szerint változtatható, így egyedi, semmi máshoz nem hasonlító hajdíszek kerülnek ki az alkotó keze alól

Hajtűs díszek

A hajtűvel rögzíthető menyasszonyi hajdíszek jellemzően nem túl nagy méretűek, így felhelyezésük és viselésük nem okoz gondot. Általában a frizura egyik oldalán, fül mögött vagy a konty egyik oldalához erősítve viselik.

Mostanában nagyon menő díszítő elem a falevél, legyen az kicsi, nagy, ezüst, arany, minden megjelenik. A szép formájú, fémből készült levélkéket természetesen nem magam készítem, de bőséges választékkal rendelkezem, hogy alkalmazkodni tudjak a menyasszonyok kívánságához. Nagy örömem, hogy több esküvőre készítettem már olyan hajdíszt, melyben a levélkék selyemből vagy fűzött gyöngyből formálódtak.

20190825_172114.jpg

Fésűvel rögzíthető hajdíszek

A betűző fésű segítségével rögzíthető hajdíszek általában súlyosabbak vagy szélesebbek az átlagos hajdíszeknél, éppen ezért van szükség a jó támasztékot nyújtó fésűre. Mivel szélességükben akár a 30 cm-t is elérik, senkinek nem javaslom, hogy olyan hajdíszt válasszon, amelyiket ehhez a mérethez műanyag fésűre rögzítettek. Ez a hossz kb. fültől fülig ível a tarkón keresztül. A sok füzérnek, gyöngysornak természetesen elemenként rögzítésre van szüksége, így a fésűn kívül még legalább 10-12 db hajtű tartja a megfelelő formában a hajdíszt. Azaz a tartó elemet - a fésűt - különös terhelés éri már a rögzítés során is, de még nagyobb a viselése közben. Ki szeretné, ha a nagy napon törött fogú, elerőtlenedett fésű kandikálna ki a gyönyörű frizurájából?

A betűző fésűs hajdíszt kontyhoz vagy erősen formált, rögzített frizurához használják, viselésekor nem ritka, hogy a menyasszony nem visel fátylat, hiszen ezek a darabok nehezen férnek meg egymással. A nagy méretű, fésűs hajdíszek súlya a fátyolhoz hasonlóan jelentős lehet. Természetesen fátyol fölé/alá is lehet rögzíteni - feltéve, ha maga a fátyol nem fésűvel illeszkedik a hajkoronába. Ritka, de jó kombináció, ha a fátyol fésűjével egybe épül a füzérsor.

20191105_172341.jpg

Hajfüzérek

A hajfüzérek a frizurához leginkább alkalmazkodó díszek. Viselhetőek hosszú és rövid hajhoz egyaránt. Jellemzőjük, hogy egy mintamotívum ismétlődik a teljes hosszban, ahányszor csak szükséges. Hosszuk, szélességük, díszítettségük a legváltozatosabb skálán mozog. Néha csak annyira hosszúak, hogy egy kisebb kontyot körülérjenek, máskor a menyasszony hosszú haját ívelik, övezik akár 50-60 cm hosszúságban. Rögzíteni hajtűvel vagy hajcsattal lehet. A füzéreket gyakran egészítik ki apró, hajtűs díszekkel.

20200106_174114.jpg

Menyasszonyi hajdíszek hajpánton

Nem titok, hogy a rövid hajú hölgyek jelentős része a kényelme, akár sportossága miatt viseli a rövid frizurát. A rövid hajú menyasszonyok egy része alapvetően tiltakozik a hajdíszek ellen, őket az alkalom miatt érdemes kicsit győzködni, hogy egy kis zselé és csillám ünnepivé varázsolhatja a legrövidebb frizurát is. A rövid hajú menyasszonyok másik része gyakran kétségbe esve keres meg, hogy milyen díszt tudnak majd viselni az esküvőjükön. Számukra a legkézenfekvőbb megoldás, ha a díszeket egy hajpántra rögzítem, amit akár egészen rövid hajba illesztve is lehet viselni. A hajpántos hajdísz lehet egészen vékonyka pánt, akár csak néhány gyöngydísszel, de díszítésével, bevonatával könnyen lehet alkalmazkodni a haj és a ruha színéhez, az egész menyegző hangulatához.

20190816_194643.jpg

Apró díszek

Vannak, akiket az összetett, gyöngyös, virágos díszek elriasztanak, akik jobban szeretik az egyszerűséget, a természetességet. Végső esetben hajlandók némi engedményt tenni és a legapróbb díszeket elfogadni. Számukra egyszerű gyöngyös, apró virágos díszeket terveztem és készítettem. Az apró díszek esetén fontos, hogy a csatok vagy hajtűk színe alkalmazkodjon a viselője hajszínéhez, erre természetesen fel vagyok készülve.

20191130_094859.jpg

Tiarák

A tiara az ókor óta létező hajdísz típus. Jellemzően csúcsos, kiemelkedően díszes, gyakran túldíszített. A művészi menyasszonyi tiarák a legragyogóbb kristályokkal, drágakövekkel díszesek, igazgyöngytől ékesek. A tiara az évszázadok alatt is megőrizte alapjellemzőit, formáját és díszítettségét tekintve, de a legfontosabb ezek közül, hogy máig előkelő megjelenést biztosít. Tiarát nem készítek, azt gondolom, az külön mesterség és művészet. Aki tiarát szeretne viselni élete legszebb napján, annak csak azt tudom javasolni, hogy ne ázsiai webáruházból szerezze be.

e574f40f21ccc5276e0c7282c5dc9a29.jpg

A képen a Fife-tiara, melyet esküvő napján Viktória királynő unokája, Louise hercegnő kapott a vőlegényétől - meglehet, korbeli tudósítások alapján nem viselte az esküvőjén, 1889-ben. (A fotó forrása a Pinterst, az információk: https://royalcentral.co.uk/features/princess-louise-and-the-fife-tiara-99285/ )

 

♥♥♥

Ha a munkám felkeltette az érdeklődésedet, ha többet szeretnél megtudni, látni, kérdezni vagy akár rendelni, keresd fel a facebook oldalamat, és üzenj a Messengeren keresztül: https://www.facebook.com/ispilang vagy e-mailben: ispilangkm@gmail.com 

A bejegyzés trackback címe:

https://ispilang.blog.hu/api/trackback/id/tr9415404938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása